browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Monthly Archives: July 2012

Takzirah Bulan Ramadan

Hadis Riwayat Imam Termizi  : Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud “ Betapa ramainya orang yang berpuasa tetapi tidak dapat apa-apa dari puasanya melainkan lapar dan dahaga sahaja “ … Ulasan:  Orang yang berpuasa hendaklah sentiasa menjaga diri daripada melakukan segala perkara yang membatalkan puasa Menjauhkan diri dari segala dosa (dosa melalui mata,hati,telinga, lidah  dan panca … Continue reading »

Categories: Sudut Rohani | Leave a comment

Ceramah Kesihatan KKM

Selasa- 24 hb. Julai 2012 ~ Sempena Bulan Kecergasan, telah diadakan ceramah kesihatan pergaulan bebas dari Klinik Kesihatan Daerah Lahad Datu kepada semua pelajar tingkatan. Ceramah ini telah diadakan dalam dua sesi iaitu sesi pagi Menengah Atas dan sesi 2 Menengah Rendah.  Ceramah telah disampaikan oleh wakil Sabah Family Planning Association Cawangan Lahad Datu  dan … Continue reading »

Categories: Unit Kesihatan | Leave a comment

Minggu Teknik Menjawap SPM

Lahad Datu-Ceramah teknik menjawab soalan SPM 2012 bagi semua pelajar tingkatan 5  telah diadakan pada minggu jam 7.00 pagi hingga pukul 12.00 tengahari di Dewan SMK Segama, Lahad Datu. Tujuan ceramah ini diadakan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang teknik menjawab soalan  di peringkat peperiksaan SPM yang akan bermula tidak berapa lama lagi. Semua pelajar … Continue reading »

Categories: UBK | Leave a comment

Kem Semarak Minda 2012

Lahad Datu-Alhamdulillah, setinggi kesyukuran dipanjatkan kehadrat Allah kerana dengan izinNya jua Kem Semarak Minda 2012 berjaya dilaksanakan  pada 13-15 Julai 2012 yang lalu. Program Unit Bimbingan dan Kaunseling yang diadakan di SMK Segama ini mengumpulkan lebih kurang 100 orang peserta terdiri daripada pelajar tingkatan 3 dan 5  dan dibantu oleh Persatuan Putera Puteri Islam Lahad Datu. Objektif utama program … Continue reading »

Categories: UBK | Leave a comment

Tazkirah Bulan Ramadan

Bonus Ramadan Hadith Qudsi : “Setiap amalan anak Adam adalah digandakan pahalanya kepada sepuluh hingga 700 kali ganda, maka berkata Allah SWT : Kecuali puasa, sesungguhnya ia adalah khas untukKu dan Akulah yang akan membalas kebaikannya, mereka meninggalkan makanan, minuman dan syahwat mereka (di siang hari) hanya keranaKu” (Riwayat Al-Bukhari & Muslim) [Dikongsi oleh Ustaz … Continue reading »

Categories: Sudut Rohani | Leave a comment

Kem Pendidikan Luar Pra-U 2012 (Daerah)

06-07/07/12: SMK Segama telah dipilih sebagai tuan rumah untuk perkhemahan Kem Pendidikan Luar Pra Universiti Peringkat Daerah Lahad Datu Sesi 2012 buat julung-julung kalinya. Kem ini diketuai oleh Encik Shamsir Nureddin dan melibatkan seramai 80 peserta yang terdiri daripada para pelajar SMK Segama, SMK Sepagaya, SMK Agaseh dan SMK Desa Kencana. Pelbagai aktiviti diadakan secara … Continue reading »

Categories: Pra U | Leave a comment

Senamrobik 1 Murid 1 Sukan 2012

10 Julai 2012– Senamrobik serentak 1 Murid 1 Sukan telah berlangsung dengan jayanya di tapak perhimpunan SMK Segama bermula jam 7 hingga 9 pagi.  Program senamrobik 1 Murid 1 Sukan ini dijalankan secara serentak seluruh negara.  Program kementerian ini juga bertujuan mendapatkan pengiktirafan Malaysia Book of Records. Sesi senamrobik ini dipimpin oleh En Mohd Khir Abu Bakar, En … Continue reading »

Categories: Berita | 2 Comments

Tahniah Penerima APC 2011

Lahad Datu-Tahniah di kalungkan kepada para guru dan kakitangan yang dianugerahkan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) yang diadakan setiap tahun bagi menghargai jasa dan pengorbanan yang telah dilakukan. Berikut adalah senarai nama guru dan kakitangan yang telah dianugerahkan APC pada tahun ini. BIL NAMA JAWATAN CATATAN 1. SETIAWATY ASAAD GURU PENOLONG KANAN KURIKULUM/PENTADBIRAN TAHNIAH ATAS PENERIMAAN … Continue reading »

Categories: Berita | 2 Comments