browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Sudut Rohani

MTQ Zon Segama 2018

Laporan Keputusan MTQ Zon Segama. Tarikh : 27.02.2018 (Selasa) Tempat : SM Sains LD Tilawah L : Mohd Hazlee Roslee (Johan) Tilawah P : Nurshafekah Maryam Lasalama (Naib Johan) Syarahan L : Muhd. Raflee Rahim (Naib Johan) Syarahan P : Khairunniswa Syadan (Naib Johan) Hafazan P : Norkiyah Jun (Naib Johan) Mohd Hazlee Roslee akan … Continue reading »

Categories: Berita, Sudut Rohani | Leave a comment

Program Penghayatan Nilai Islam / Nilai Murni 2016

Anjuran: Panitia Pendidikan Islam dan Panitia Pendidikan Moral, AJK Penghayatan Nilai Murni Tarikh: 8.1.2016 (Jumaat) Masa : 7.00 AM Semoga boleh membantu para pelajar-pelajar menerapkan nilai-nilai murni dalam kehidupan seharian.

Categories: Berita, Sudut Rohani | Leave a comment

Kem Ibadah 2012

[LAPORAN AKAN DIMUAT NAIK SELEPAS DIKEMASKINI OLEH JAWATANKUASA PENGHAYATAN NILAI ISLAM, SEGALA KESULITAN AMAT DIKESALI ]

Categories: Sudut Rohani | Leave a comment

Tips di Akhir Ramadhan

Berkorbanlah dengan masa, tenaga dan segala-galanya untuk mencari malam Lailatul Qadar. Beri’tikaflah, bangunlah dan persembahkanlah rintihan, harapan dan taubat kerana malam itu hanya berlaku sekali dalam setahun Hari-hari terakhir Ramadhan juga adalah hari-hari di mana Allah memadam nama-nama manusia yang akan dimasukkan ke dalam neraka. Na’uzubillah… Oleh itu perbanyakkanlah doa, basahi lidah dengan istighfar kepada … Continue reading »

Categories: Sudut Rohani | Leave a comment

Takzirah Bulan Ramadan

Hadis Riwayat Imam Termizi  : Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud “ Betapa ramainya orang yang berpuasa tetapi tidak dapat apa-apa dari puasanya melainkan lapar dan dahaga sahaja “ … Ulasan:  Orang yang berpuasa hendaklah sentiasa menjaga diri daripada melakukan segala perkara yang membatalkan puasa Menjauhkan diri dari segala dosa (dosa melalui mata,hati,telinga, lidah  dan panca … Continue reading »

Categories: Sudut Rohani | Leave a comment

Tazkirah Bulan Ramadan

Bonus Ramadan Hadith Qudsi : “Setiap amalan anak Adam adalah digandakan pahalanya kepada sepuluh hingga 700 kali ganda, maka berkata Allah SWT : Kecuali puasa, sesungguhnya ia adalah khas untukKu dan Akulah yang akan membalas kebaikannya, mereka meninggalkan makanan, minuman dan syahwat mereka (di siang hari) hanya keranaKu” (Riwayat Al-Bukhari & Muslim) [Dikongsi oleh Ustaz … Continue reading »

Categories: Sudut Rohani | Leave a comment