browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Berita

Sambutan Hari Guru SMK Segama 2017

16 Mei 2016 merupakan Hari Guru bagi seluruh Malaysia. Pada 21 Mei 2017,  sambutan Hari Guru  SMK Segama telah disambut sebagaimana kebiasaan setiap tahun. Majlis dimulakan dengan upacara rasmi di Dataran Perhimpunan. Turut hadir ialah En. Musran Bin Abdul Latif,Yang Dipertua PIBG SMK Segama. Acara sambutan hari guru yang bermula jam 7.00am pagi tersebut telah diserikan oleh … Continue reading »

Categories: Berita, KESTAMA | Tags: , , , , | Leave a comment

Kejohanan Merentas Desa Tahun 2017

SMK SEGAMA, Lahad Datu – Kejohanan Merentas Desa peringkat Sekolah Menengah Kebangsaan Segama telah berlangsung dengan meriah pada 14 Januari 2017. Program tersebut yang merupakan salah satu daripada aktiviti tahunan sekolah melibatkan semua murid dalam 4 divisi, iaitu Wira, Saga, Satria dan Waja. Setiap murid yang mendapat tempat pertama hingga tempat ke-10 untuk setiap divisi layak … Continue reading »

Categories: Berita, PIBG, Unit Kokurikulum, Unit Sukan | Leave a comment

Pelajar Cemerlang PT3 Tahun 2016

  pada 19 Disember 2016 iaitu hari Isnin, telah diadakan Majlis Penyerahan slip keputusan PT3 kepada semua pelajar  tingkatan tiga. Seramai 153 orang calon  SMK Segama telah mengambil Pentaksiran Tingkatan 3. Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh Tuan Pengetua Encik Yeoh Sek Goh. Kemudian diikuti oleh penyampaian slip keputusan peperiksaan kepada pelajar yang memperolehi 6A … Continue reading »

Categories: Berita, Kurikulum, Peperiksaan, pt3 | Leave a comment

Pelaporan PT3 Tahun 2016 (Pengumuman Penting)

Salam sejahtera, pihak sekolah akan menyerahkan Pelaporan PT3 mengikut ketetapan berikut: Tarikh: 19 Disember 2016 (Isnin) Masa: 9.00 am Tempat: Pejabat Am Pakaian: Kemas *Pendaftaran Ke Tingkatan 4 2017 akan diadakan mengikut ketetapan berikut: Tarikh: 6 Januari 2017 (Jumaat), Masa:  7.30 am-11.00 am Pakaian: Uniform Sekolah Lengkap, Bawa 1 salinan setiap pelaporan: PT3/ Sekolah/ Psikometrik … Continue reading »

Categories: Berita, pt3 | Leave a comment

Majlis Restu Ilmu 2016

4.11.2016. Lahad Datu-Majlis Restu Ilmu SPM dan STPM telah diadakan pada hari Khamis, 4 November 2016 bertempat di Dewan SMK Segama. Majlis diisi dengan acara bersalaman antara pelajar dan guru sebagai simbolik dan tanda restu ilmu.Selepas majlis selesai, satu sesi taklimat berkenaan dengan pengurusan Peperiksaan SPM telah disampaikan oleh Pn. Oziah Rudin, SU SPM. Taklimat … Continue reading »

Categories: Berita, Kurikulum, Peperiksaan | Leave a comment

Lawatan Sambil Belajar Pelajar Pendidikan Khas

Lahad Datu– Lawatan Sambil Belajar Pelajar Pendidikan Khas SMK Segama ke Pusat Archery Darvel Bay Lahad Datu pada 14.10.2016 (Jumaat). Lawatan sambil belajar ini dapat memberikan pengalaman kepada pelajar. Pembelajaran melalui pengalaman ini dapat memberi kesan yang mendalam kepada pelajar. Sesungguhnya pengalaman yang dilalui semasa lawatan sambil belajar tidak dapat dijual beli dengan wang ringgit. … Continue reading »

Categories: Berita, Pendidikan Khas | Leave a comment

Sambutan Bulan Kemerdekaan 2016

SMK Segama, Lahad Datu, 30.8.2016- SMK Segama telah melancarkan pelbagai program dan aktiviti di peringkat sekolah sempena meraikan Bulan Kemerdekaan Malaysia 2016 yang merupakan sebahagian daripada sambutan Hari Kebangsaan negara ke-59 bertemakan “Sehati Sejiwa”. Program-program tersebut diadakan untuk meningkatkan kesedaran warga sekolah tentang konsep dan rentetan sejarah kemerdekaan negara, serta perjuangan pelbagai pihak yang berusaha … Continue reading »

Categories: Berita | Leave a comment

Majlis Watikah Pelantikan Pengawas 2016

21 Julai 2016, Lahad Datu- Program: Majlis Lantikan Pengawas 2016 Tempat : Dataran Perhimpunan SMK Segama, Lahad Datu. Masa : 7.30-8.05 pagi Matlamat Memastikan pengawas setiasa bermotivasi dan berkeyakinan dengan pengiktirafan yang diberi. Objektif 1. Memberi pengiktirafan kepada pengawas agar sentiasa dihargai 2. Memberikan pendedahan kepada pengawas berkaitan perjalanan pengurusan majlis. 3. Menimbulkan rasa tanggungjawab … Continue reading »

Categories: Berita, PPD | Leave a comment

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Sekolah 2016

25 Julai 2016 (Isnin) – Majlis ini telah diadakan pada 25 Julai yang lalu. Majlis ini diadakan bagi merayakan sambutan Hari Raya Aidilfitri yang melibatkan seluruh warga sekolah. Walaupun diadakan pada skala yang sederhana berbanding majlis yang sama pada tahun sebelumnya, kemeriahannya tetap terasa dan objektif utamanya telah tercapai iaitu untuk merapatkan hubungan silatuhrahim sesama … Continue reading »

Categories: Berita, KESTAMA | Leave a comment

Ucapan Selamat Hari Raya Aidil Fitri

[Klik Gambar Untuk Pembesaran Imej] Warga SMK Segama, Lahad Datu mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir dan batin kepada semua umat Islam dan selamat bercuti bermula 2 Julai ( Sabtu ) hingga 10 Julai 2016 ( Ahad ). Sekolah akan beroperasi semula pada 11 Julai 2016 ( Isnin ). Bagi yang pulang ke kampung … Continue reading »

Categories: Berita | Leave a comment